Wetgeving geluidsoverlast warmtepompen

sep 7, 2021
Wetboeken

Het geluid van een warmtepomp uitgelegd

In dit artikel geven we u meer informatie over de aangescherpte regelgeving voor geluid afkomstig van warmtepompen en airco units. Voordat we dat doen, leggen we eerst kort uit hoe een warmtepomp geluid produceert. 

Een warmtepomp heeft twee belangrijke geluidsbronnen, namelijk de compressor en de ventilator. Als de warmtepomp aan staat produceren zowel de compressor als de ventilator gelijktijdig geluid. Dit geluid verlaat de warmtepomp hoofdzakelijk via de 2 volgende manieren:

  • Via de metalen constructie van de warmtepomp
  • Via het ventilatierooster
Doordat warmtepompen en airco units dusdanig veel geluid kunnen produceren kan het impact hebben op het leefcomfort van omwonende. Om die reden heeft de overheid ervoor gekozen om de regelgeving voor het geluid van warmtepompen en airco units aan te scherpen.
 

Geluidseisen voor warmtepompen en airco units

In het Bouwbesluit 2012 worden geluidseisen gesteld aan “buiten opgestelde installaties voor warmte- of koudeopwekking“. Warmtepompen en airco’s vallen onder deze regelgeving, en deze regelgeving is sinds april 2021 van kracht. Dit betekent dat alle warmtepompen en airco’s die sinds april 2021 zijn geinstalleerd moeten voldoen aan deze regelgeving.

Sinds 1 april 2021 gelden de nieuwe regels uit het Bouwbesluit 2012:
  • Maximaal 40 decibel geluidsdruk op de erfgrens
  • Indien de warmtepomp beschikt over een fluisterstand (of “silent mode”) dan mag de maximale geluidsdruk overdag 5 dB(A) hoger liggen, dus 45 dB(A)
  • Indien er sprake is van tonaal geluid treedt er een correctie op van 5 dB(A). In dat geval is de maximum geluidsdruk die de warmtepomp produceert overdag 40 dB(A) en ‘s nachts 35 dB(A).  

 

Hoe weet je of je warmtepomp of airco unit voldoet aan de aangescherpte regelgeving?  

Het is verstandig om al bij het plaatsen van de warmtepomp of airco unit na te denken over het geluidsaspect. Dit kan u veel energie, geld & gedoe achteraf besparen.
Mogelijk is het voor uw situatie al voldoende om een “slimme” plek voor uw warmtepomp of airco te kiezen en daarmee te voldoen aan de aangescherpte regelgeving.
Om te weten of uw situatie voldoet aan de aangescherpte regelgeving heeft de overheid een rekentool ontwikkeld. Deze rekentool kunt u zelf invullen of u kunt dit uitbesteden aan een expert (www.aircovergunning.nl is gespecialiseerd in het uitvoeren van deze berekening). Met deze rekentool krijgt u inzicht of uw situatie voldoet aan de regelgeving uit het Bouwbesluit 2012. Indien dit niet het geval is, zorgt het plaatsen van een Reducd suskast in veel gevallen dat u alsnog voldoet aan de aangescherpte regelgeving. Leer meer over de geluidsdempende eigenschappen van de Reducd suskast op deze pagina

Indien u vragen heeft over deze aangescherpte regelgeving, laat deze achter onderaan dit bericht of neem contact met ons op.

Related Posts

× Hoe kan ik je helpen?