Tonaliteitscorrectie

apr 13, 2021

Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Hoe zal tonaliteit meegenomen worden in de nieuwe regelgeving omtrent maximaal toegestane geluidsdruk veroorzaakt door installaties voor warmte- of koude opwekking. Tot 2024 zijn er twee manier toegestaan voor het meten van die tonaliteit. Een internationale methode (NEN-ISO 1996-1:2016) en een Europese Zwitserse methode (DIS47315/150257), die ook gebruikt wordt in Duitsland.

De Zwitserse methode

Bij de Zwitserse methode worden drie stappen geïdentificeerd, met tonaliteitscorrecties van 0 dB, 3 dB en 6 dB. Deze methode blijkt echter niet echt een scherprechter: bijna alle bekende warmtepompen scoren namelijk heel laag op de Duitse warmtepompsite Waermepumpe.de en krijgen dus geen ‘tonaliteitsboete’.

De internationale methode

De tweede, internationale, methode hanteert bij de tonaliteitscorrectie stappen van 1 dB, van 0 dB tot en met 6 dB. “Dit geeft fabrikanten een prikkel om hun tonaliteit aan te pakken. Ook kleinere stapjes worden zo beloond”, zegt Wim Beentjes van LBP Sight, dat meewerkte aan de regeling. “

In het huidige voorstel voor regelgeving

Je wordt niet meteen bestraft met 5 dB als je warmtepomp nog een klein beetje tonaal geluid produceert.”

Related Posts

× Hoe kan ik je helpen?