Stil

De voornaamste reden dat het overgrote deel van onze klanten een warmtepomp omkasting aan wil schaffen is omdat ze zelf (of de omwonende) geluidsoverlast ervaren van de warmtepomp. Om die reden is het geluidsdempend effect van de Reducd omkasting ook zeer belangrijk voor onze klanten. In dit artikel lichten we graag verder toe hoe de Reducd omkasting als een van de beste het geluid van uw warmtepomp kan dempen, en hoeveel geluidsreductie u mag verwachten.

Gerecycled plastic

Hoe dempt de Reducd suskast het geluid van uw warmtepomp?  

In de basis maakt onze warmtepomp omkasting gebruik van twee geluidsdempende principes, namelijk de volgende:

  • Demping door absorptie
    Doordat de suskast van de binnenkant bekleed is met akoestische wol worden de geluidsgolven die de warmtepomp produceerd (voornamelijk afkomstig van de ventilator en de compressor) opgenomen door de akoestische wol.
  • Demping door massa
    Een tweede manier waarop iedere Reducd warmtepomp omkasting zorgt voor geluidsdemping is d.m.v. demping door massa. De Reducd warmtepomp omkastingen zijn gemaakt uit degelijk (en daarmee ook zwaar) materiaal. Bij geluidsisolatie door het gebruik van massa geldt het principe van de Massawet, namelijk: Hoe zwaarder het materiaal hoe beter de geluidsdemping. Dit principe is met name van toepassing op luchtgeluid. In veel gevallen valt de geluidsoverlast die een warmtepomp produceert in deze categorie. Het luchtgeluid kan de zware Reducd suskast minder makkelijk in trilling brengen dan een lichtere omkasting.

Hoeveel geluidsreductie mag u verwachten van de Reducd omkasting?

De geluidsdemping van de Reducd omkasting is richtingsafhankelijk. Dit betekent dat aan de voor- en achterzijde en de zijkanten een andere geluidsafname wordt gerealiseerd.

  • Aan de voor- en achterzijde realiseert de Reducd omkasting een geluidsdemping van 12-14 dB(A). Dit betekent dus dat het menselijk gehoor ongeveer 2x minder geluid waarneemt aan de voor- en achterzijde van de warmtepomp na het plaatsen van onze omkasting.
  • Aan de zijkanten realiseert de Reducd omkasting een geluidsdemping van 19-21 dB(A). Dit betekent dus dat het menselijk gehoor ongeveer 4x minder geluid waarneemt aan de zijkant na het plaatsen van onze omkasting.

Om de geluidsdemping van de Reducd omkasting in perspectief te plaatsen:
In het kort kan men stellen dat door de logaritmische schaal waarop decibels gemeten worden elke 10 decibel een verdubbeling is van het waargenomen geluid. Omgekeerd klinkt ook een afname van 10 decibel alsof het geluidsniveau wordt gehalveerd.

Geluidsreductie Reducd omkasting

Resultaten van geluidsonderzoek Reducd warmtepompomkasting

Samenvattend kan je dus concluderen dat door het plaatsen van een Reducd omkasting de geluidsoverlast zeer sterk afneemt en je na het plaatsen van een omkasting in de meeste gevallen voldoet aan de nieuwe regelgeving uit het Bouwbesluit 2012. Meer informatie over de nieuwe regelgeving rondom geluidsoverlast van warmtepompen en airco’s kunt u vinden in deze blog.

Door onze ervaring en rekenmodellen zijn wij in de meeste gevallen in staat om – voorafgaand aan het plaatsen van de warmtepomp omkasting – in te schatten of u met deze omkasting voldoet aan de nieuwe regelgeving. Neem contact met ons op, of vraag nu tijdelijk via onderstaand formulier een virtuele intake aan, om dit voor uw specifieke situatie te bespreken.

  

Tijdelijke actie: Vraag nu gratis een virtuele intake aan

Vul hieronder uw gegevens in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op om een videobel afspraak in te plannen.

Geen voorstander van video bellen? Geen probleem!
Aan de hand van een aantal duidelijke foto’s kunnen we vaak al een gedegen advies geven.

3 + 2 =

× Hoe kan ik je helpen?