Zijn er subsidies voor warmtepomp omkastingen?
De energietransitie van Nederland is in volle gang. Steeds meer woningen gaan 'van het gas af'. De overheid stimuleert dit door verschillende subsidies aan te bieden. Deze subsidies worden aangeboden door de rijksoverheid, de provincies en zelfs door gemeenten.
Ook op het plaatsen van een warmtepomp wordt een subsidie aangeboden.
Op deze lijst van de RVO vindt u de hoogte van uw subsidies op warmtepompen.
Ik wil een warmtepomp plaatsen: Hoe zit dat met de geluidseisen?
Door de huidige subsidies overwegen veel mensen een warmtepomp te plaatsen.
Sommige mensen voelen echter wat twijfel, of zelfs angst, omdat ze bang zijn voor geluidsoverlast (voor zichzelf of voor de buren).
Dit is begrijpelijk. De geluidsoverlast van warmtepompen is een steeds bekender fenomeen. Daarnaast is de wetgeving op dit gebied flink aangescherpt over de laatste jaren. Als je meer wilt weten over de geluidseisen van warmtepompen, dan adviseren we je om deze blog te lezen.
Het geluid van een warmtepomp hoeft je niet te weerhouden om een warmtepomp te plaatsen
Ondanks de angst die sommige mensen hebben, is er ook goed nieuws. Het geluid van een warmtepomp is in vrijwel geen situaties 'blocking' om een warmtepomp te plaatsen:
- Situatie 1: Je plaatst een (stille) warmtepomp op voldoende afstand tot de erfgrens en/of de eigen woning/leefgebied. In dit geval zijn er geen aanvullende geluidsdempende maatregelen nodig.
Vuistregel: Met een stille warmtepomp heb je zo'n 5-6 meter afstand nodig tot de erfgrens om te voldoen aan de aangescherpte regelgeving.
Let op: Dit is een richtlijn. De uiteindelijke afstand is natuurlijk situatiespecifiek. Het geluidsvermogenniveau van je warmtepomp en de opstelling van je warmtepomp hebben een grote invloed op het geluid. - Situatie 2: Je plaatst een warmtepomp op een korte afstand van de erfgrens/de eigen woning. Zonder geluiddempende maatregelen zal de situatie niet voldoen en (mogelijk) voor overlast zorgen.
In zo'n situaties kun je kiezen voor geluiddempende maatregelen zodat de warmtepomp toch voldoet.
Er zijn verschillende geluiddempende maatregelen die je kunt nemen. De meest structurele oplossing is het plaatsen van een geluiddempende omkasting, zoals de REDUCD omkasting. Door het plaatsen van een REDUCD omkasting kan de warmtepomp veel dichterbij de erfgrens worden geplaatst.
Vuistregel: Na het plaatsen van een REDUCD omkasting heb je 1 á 2 meter afstand tot de erfgrens nodig om te voldoen aan de aangescherpte regelgeving.
Let op: Dit is een richtlijn. De uiteindelijke afstand is natuurlijk situatiespecifiek. Het geluidsvermogenniveau van je warmtepomp en de opstelling van je warmtepomp hebben een grote invloed op het geluid.
Subsidie warmtepomp omkastingen: Zit er ook een subsidie op het plaatsen van een warmtepomp omkasting?
Als jouw warmtepomp moet worden voorzien van een akoestische omkasting, dan ben je vast benieuwd of hier ook subsidies voor beschikbaar zijn. Het draagt immers bij aan het verduurzamen van je woning.
Toch is er vanuit de rijksoverheid geen subsidie beschikbaar voor akoestische omkastingen.
In enkele gemeenten in Nederland, bijvoorbeeld een aantal gemeentes in provincie Groningen, zijn er subsidies beschikbaar voor het 'verbeteren en verduurzamen van de woning'. In deze gemeenten kun je vaak subsidie krijgen op het kopen van een REDUCD omkasting.
Denk je eraan om een akoestische omkasting te plaatsen? Neem dan contact met ons op om te bespreken of een akoestische omkasting de oplossing is voor jouw situatie.