Tonaaltoeslag K1: Wat is dat nou?

Tonaaltoeslag K1: Wat is dat nou?

Geluidsoverlast van warmtepompen wordt een steeds bekender fenomeen. 

Steeds meer gemeenten vragen om geluidsberekeningen alvorens ze een vergunning afgeven voor het plaatsen van een warmtepomp. 

Tonaaltoeslag K1: Wat is dat nou?

Een van de manieren om zo'n geluidsberekening uit te voeren is door gebruik te maken van de WPAC-tool. Mocht je zelf zijn begonnen aan het invullen van de Rekentool, dan kom je ergens gedurende de berekening ook de term Tonaaltoeslag K1 tegen. We kunnen ons voorstellen dat deze term de nodige vraagtekens oproept. In deze blog lichten we toe wat 'Tonaaltoeslag' betekent, en hoe je deze Tonaaltoeslag kunt opzoeken. 

Definitie Tonaaltoeslag

Tonaal geluid is een geluid dat met een op het beoordelingspunt (binnen het aldaar aanwezige geluid) een duidelijk waarneembaar tonaal karakter heeft. In 'normale mensentaal' kun je zeggen dat tonaal geluid een geluid is van voortdurend dezelfde toon. 

Een warmtepomp kan een tonaal geluid uitstralen (maar doet dit gelukkig lang niet altijd). Als een warmtepomp een tonaal geluid maakt, dan wordt dit vaak als zeer hinderlijk ervaren. Om deze reden is er in het Bouwbesluit 2012 rekening gehouden met dit geluid door middel van een tonaliteitscorrectie.

Tonaal geluid: De regels in het Bouwbesluit 2012

Wanneer een warmtepomp tonaal geluid uitstraalt, dan mag de warmtepomp minder geluid maken op de erfgrens. Tonaal geluid zorgt namelijk voor een straffactor, de tonaliteitscorrectie. 

De hoogte van de straffactor wordt bepaald door de hoogte van het tonaal geluid dat de warmtepomp uitstraalt. De straffactor is maximaal 5 dB(A).

Om te weten of er voor jouw warmtepomp een tonaaltoeslag geldt, en zo ja, hoe hoog deze is, dien je deze gegevens op te vragen bij de producent of leverancier. Zij dienen over deze informatie te beschikken. Zo zijn sommige fabrikanten erg open over het geluidsprofiel van hun warmtepompen, en communiceren zij dit duidelijk op hun website. De ervaring leert echter dat de meeste fabrikanten deze informatie niet eenvoudig vindbaar maken.

Heb je vragen over tonaal geluid, of de tonaaltoeslag in jouw situatie? 
Neem contact met ons op en we helpen je graag verder. Je mag natuurlijk ook in onderstaand formulier je gegevens (incl. de vraag die je hebt) opsturen. We nemen binnen 2 dagen contact met je op. 


Vragen? Bel Reducd op: 06-23041849

En we helpen u direct!

We zijn van ma t/m za van 08:00-20:00u bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.

Wilt u liever door ons gebeld worden? Laat dan hieronder uw gegevens achter en we nemen - geheel vrijblijvend - contact met u op.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.